De jurk. Het onderwerp van zo’n 50% van de eerste reacties als je vertelt dat je gaat trouwen. Naast de datum en de locatie (lees hier over onze keuze om in Frankrijk te trouwen). Niet onbelangrijk, maar voor mij ook weer niet het allerbelangrijkst. Natuurlijk wilde ik er mooi uitzien tijdens onze bruiloft, maar ik zag het niet zo zitten om duizenden euro’s uit te geven voor iets wat ik maar een dag zou dragen. Omdat ik het geld er niet voor heb, maar vooral ook omdat ik het er niet voor over heb.

De zoektocht

Waar begin je dan? Als ik wél een financiële carte blanche zou hebben, zou ik linea recta naar de Wild at Heart Bridal Boutique in Nijmegen zijn gerend.  Prachtige jurken van geweldige designers. Subtiel of groots, maar altijd nét even anders dan anders.

Mijn eigen zoektocht begon op Pinterest. Ik maakte een geheim bord en sloeg aan het pinnen. Aan Pim vroeg ik een selectie van 3 jurken te maken die hij mooi vond, zodat ik een beetje beeld zou krijgen van zijn wensen. Nu hebben we wel vaker een overeenkomstige smaak als het om mijn kleding gaat, maar dit had ik niet verwacht. De eerste jurk die Pim doorstuurde, was ook de eerste jurk die ik zelf had bewaard: Hollie by Grace Loves Lace. Klein minpuntje: de jurk was boven de 2000 euro en daarbovenop werd hij niet meer gemaakt. Er was wel een Hollie 2.0, maar die vond ik dan weer niet mooi en was ook veel te duur. Hoe dan verder? Tja. Toen kwam de thrift shopper in mij naar boven… ik googlede me suf en vond een site voor tweedehands trouwjurken: Still White. Beter voor je portemonnee en het idee dat een jurk zo een tweede leven krijgt sprak mij ook aan. Ik kon er in elk geval niet van wakker liggen dat mijn jurk dan al eerder gedragen zou zijn. Je bleek een alert aan te kunnen zetten voor een specifieke jurk. Als die geplaatst zou worden, zou je een mail ontvangen. Zonder al te veel verwachtingen besloot ik dat maar te doen. Wie weet.

Ongezien een trouwjurk kopen

Drie maanden later kwam er een mail binnen. Er werd een Hollie aangeboden. Direct gereageerd om de precieze maten te krijgen. Lang verhaal kort: de maten klopten, er werd gewikt en gewogen en toen met trillende handen een betaling gedaan via PayPal. Er waren weken (die voelden als maanden) waarin de spanning werd opgebouwd en er was nog een klein tegenvallertje met importbelasting bij de douane. Maar toen was er een pakket. Met een mooie doos, een ontzettend lief briefje van de vorige bruid en: DE JURK. Die zat als gegoten. Eind goed al goed. Zou je denken.

Blijf zoals je bent

Klinkt leuk. Maar is moeilijker dan je denkt. Ik besloot bijvoorbeeld, zoals wel meer aanstaande bruiden, dat ik nog wel iets strakker en fitter wilde worden voor onze bruiloft. Wat resulteerde in een klein drama toen ik wilde kijken hoe mijn schoenen bij de jurk stonden. Ik had namelijk vrolijk een stevig (alles is relatief als je eerst niet sport) trainingsregime gestart en dat had zijn vruchten afgeworpen. Wat kilo’s minder en prachtig gevormde billen. Behalve als je onderjurk daardoor bij elke stap 30 centimeter omhoog kruipt. Zeker als de voorkant van je jurk al kort is.

De reddende engel

Gelukkig kwam moeders met een suggestie. Kon Paula ons niet helpen? Hoewel die normaal voornamelijk quilts maakt, besloten we het toch te vragen. Al was het maar voor advies. Het werd meer dan advies. Paula bleek onze reddende engel. Een nieuwe onderjurk waar we vrolijk in knipten, uren kant tornen, met de hand zomen leggen, bandjes verstellen, een naald dóór haar vinger heen, veel heen en weer gebel voor advies en hier en daar een kleine paniekaanval later was het zo ver: mijn jurk was af. Paula bleek niet alleen een geweldige quiltster te zijn. De nieuwe onderjurk kroop niet meer omhoog en zat fijner dan de originele doordat de stof van betere kwaliteit was. De bandjes zorgden ervoor dat mijn boezem er vrolijk bij hing en het geheel was een plaatje. Hoewel, oordeel daar zelf maar over:

Praktische tips en tricks

Om nog even af te sluiten wat praktische zaken. Sommige had ik over nagedacht van tevoren, andere helemaal niet. Doe er mee wat je wil:

  • Je kunt je trouwjurk weer verkopen. Hoewel dat moeilijker wordt als je er in hebt geknipt… Scheelt wel geld.
  • Denk aan de locatie waar je trouwt. Ik dacht er vooral aan hoe het eruit zou zien (romantisch boho in een prachtige tuin) maar vergat te denken aan hoe praktisch het was. De halve tuin hing in mijn jurk en ik heb gedanst terwijl ik alle slierten in een prop vasthield omdat ik anders in de knoop zou raken.
  • Als je online je jurk koopt, heb je geen gezellige pasdag met moeders, vriendinnen en champagne. Tenzij je die thuis organiseert. En dat vergt dan wellicht weer wat extra geduld omdat je niet precies weet wanneer je jurk aankomt en niet iedereen direct jouw kant op rent als dat zo ver is.
  • Ga er een keer in zitten. Gewoon omdat je dat tijdens de dag ook gaat doen. Het is fijn als je er dan een beetje charmant bij zit. Ik heb enorm aan mijn rok zitten plukken tijdens de ceremonie omdat ik bang was dat het er te kort uitzag of dat iedereen mijn ondergoed kon zien. Maar ik kon wel makkelijk bunkeren van het varken dat aan het spit had gehangen. Dat had ik dan wel weer van tevoren bedacht. Prioriteiten…
  • Zorg dat je er lekker in kan bewegen. Ik had expres geen hoepels en korsetten omdat ik wilde kunnen sjoelen, dansen en eten zonder in ademnood te komen. Op de dag zelf was ik blij dat ik die keuze had gemaakt.
  • Denk aan je ondergoed! Ik had een vrij blote rug en hele dunne bandjes. Geen BH dus. Wat ik juist een pluspunt vond, maar sommige vrouwen krijgen daar spontaan uitslag van. Gewoon even over nadenken dus.

Zelf nog een geweldige tip? Zet hem in de reacties, dan voeg ik ‘m toe!