Als er één plek is waar je heel makkelijk minder plastic kan verzamelen maar het tóch in grote getale gebeurt, is het de markt. Alles ligt onverpakt voor je klaar, maar voor je het weet heb je voor elk stuk groente of fruit een plastic tasje te pakken.

Minder plastic

Om de wereld minder vervuild te krijgen, is het verminderen van de plastic productie een goede start. Daar kan je zelf aan bijdragen door te proberen zo min mogelijk plastic te gebruiken. Kies voor spullen die je vaker kunt gebruiken in plaats van wegwerpmaterialen. Zoals Bee’s Wrap waar ik eerder over schreef: herbruikbaar verpakkingsmateriaal in plaats van plastic folie. Neem je drinken mee in een duurzame meeneembeker zoals de Travelers van Swell (vooral de White Marble en de Calacatta Gold staan HOOG op onze verlanglijst). Koop geen groente en fruit wat per stuk verpakt is in plastic. Tip daarvoor: ga naar de markt!

de markt en haar tasjes

Hoewel de markt in principe een walhalla is voor onverpakte producten, is er ook een schaduwkant. De markt hangt namelijk aan elkaar van plastic tasjes. Maar geloof me: het is zeker mogelijk om zonder plastic van de markt af te komen, maar met je boodschappen. Combinatie van goed voorbereiden en voet bij stuk houden.

Dit nemen wij mee als we naar de markt gaan:
  • Boodschappentassen om al je producten in te doen (had je niet verwacht hè?)
  • Bak met deksel om kwetsbaardere producten in te doen, zoals cherry tomaatjes of bessen
  • theedoek om kruiden in te rollen
  • Bee’s wrap om de kaas in te (laten) wikkelen
De hardnekkige plastic fan

Wat ik meestal doe, is shoppen bij kraampjes waar je zelf je producten kan pakken. Zodra ze dan klaar zijn met wegen, doe ik het product direct in mijn tas zodat duidelijk is dat ik geen tasje nodig heb. Maar soms gebeurt het natuurlijk dat iemand graag hulpvaardig wil zijn of gewoon niet zo op let en op het punt staat mijn spullen in een plastic tasje te stoppen. Dan is het toch echt een kwestie van duidelijk zijn. Geef met een lach aan dat je geen tasje nodig hebt omdat je daar zelf al voor hebt gezorgd. Zelf ben ik geen fan van het dwingend verkondigen van mijn mening omdat ik denk dat het niet constructief is. Als mensen ernaar vragen, wil ik best wat toelichten. Vooral bij de kaasboer was het de eerste keer wat onwenning. Stond ik daar vrolijk met die Bee’s wrap… Maar uiteindelijk reageerde hij prima en nu kijkt hij er niet eens meer van op.

Wel hoop ik natuurlijk stiekem dat mensen zien hoe wij boodschappen doen, geïnspireerd raken en er uiteindelijk geen plastic tasje meer te bekennen is op de markt. Maar ja, dat is dan weer mijn natte droom…