Elk jaar zijn er meerdere instituten op het gebied van kleur die de kleuren van het jaar verkondingen. Vaak zijn het kleuren die we al eerder in de mode zijn tegengekomen en die nu een nog groter deel van onze levens gaan kleuren (ja, die vond ik zelf ook wel leuk gevonden), namelijk ons interieur.

Dit jaar is na onderzoek door Histor voor de kleur ‘Climax’ gekozen. Het is een grijze, warme kleur. Als ik heel eerlijk ben, viel het me een beetje tegen. Ik hoopte op wat meer lef. Want was een aantal jaar geleden wit, strak en Scandinavisch nog wat de boventoon voerde, heb ik het idee dat we (eindelijk!) steeds meer durven. Denk aan Afrikaanse en Marrokaanse invloeden, prints en hardere kleuren.Diepe roodtinten, jungle groen en warme geeltinten zijn niet alleen meer voor de excentriekelingen onder ons. Maar de kleur van het jaar 2018 is daar nog niet helemaal klaar voor. Voordeel is wel dat ‘Climax’ sámen met een hoop van die hardere kleuren ook heel mooi is. Krijg ik toch nog een beetje mijn zin. 😉

Maar hoe pak je dat aan? En hoe zorg je voor een goede balans?

  1. Kies een basispalet en voeg een accentkleur toe.
    De ultieme tip voor een samenhangend interieur is kiezen. Het werkt namelijk gewoon niet zo dat alles wat je mooi vindt, ook daadwerkelijk bij elkaar past. Tenzij je een hele uitgesproken en eenduidige smaak hebt. Maar voor de meeste mensen betekent het keuzes maken. Kies een basispalet (max drie tinten van één kleur), een neutrale kleur (vaak een wit tint die bij je basispalet past) en een accentkleur die bij je basispalet past maar net iets uitgesprokener is. Als je je kleurenpalet hebt gekozen, houd je er dan ook aan. Anders zet het nog geen zoden aan de dijk…
  2. Begin klein.
    Je hoeft echt niet in een weekend het hele huis om te gooien en alle wanden te sauzen. Begin eens met een muurtje en wat kussens. Zoek een mooi behang uit of ga voor een mooie tint van Farrow & Ball. Neem een kleurstaal mee de stad in en ga op zoek naar een aantal mooie kussenslopen (want die wissel je natuurlijk gewoon elke keer door, zoals ik eerder tipte in de blog over slimme interieurtrucs).
  3. Ga ervoor.
    Gewoon doen, uitproberen en optimaliseren. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat je opnieuw moet witten? Ach. Dat houdt je van de straat. Doe een poging en kijk hoe het je bevalt. Het hoeft niet 20 jaar zo te blijven. Ben je het zat of valt het je tegen: verander het gewoon weer.

 

Durf je toch niet helemaal of wil je sparren over je kleurenpalet? Laat hieronder weten wat je van plan bent, dan kijk ik gewoon gratis even met je mee!